Асоциацията на извършващите частна охранителна дейност предлага подкрепа при борбата с битовата престъпност

Асоциацията на извършващите частна охранителна дейност предлага подкрепа при борбата с битовата престъпност

Висшето ръководство на МВР в лицето на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова се срещна с управители на охранителни фирми и представители на асоциациите от охранителният бранш, сред които и нашият управител г-н Неофит Павлов.

Г-н Неофит Павлов и неговите колеги от асоциацията, подчертаха наличието на неизползван ресурс и организация, които могат да са на разположение на силите на реда.

По думите на представителите на Асоциацията, те разполагат с над 28 хиляди охранителни камери в страната, както и редица координационни центрове за видеонаблюдение. От Асоциацията обясниха, че битовата престъпност се отразява и на дейността на частните охранители. Асоциацията представи и идеята си за сътрудничество с "Гранична полиция" при управлението и контрола на югоизточната граница, където има засилен миграционен натиск. Според данни на организацията, за миналата година от 148 установени от тях извършители на битови престъпления, 10 процента са били чужденци. Опасенията, изразени от тях, са за ръст на този процент при задълбочаване на миграционния проблем, което дава пряко отражение върху дейността и на частните охранители.

От своя страна министър Бъчварова увери, че ще бъде разгледана възможността за потенциалното партньорство, тъй като един от приоритетите на екипа на МВР е именно ограничаването на битовата престъпност, наред с миграционния натиск. Тя благодари на представителите на Асоциацията за идеята и проявената инициативност.